NASVETI | Objavljeno 24. 06. 2019

CELULIT - ESTETSKA NADLOGA

Celulit je maščobno tkivo, ki ga imamo praktično vsi, ženske in moški, in je povsem naraven pojav. Bolj izrazit, opazen in estetsko nadležen je pri ženskah, razlogi za njegov nastanek pa se skrivajo v podkožju, razporeditvi kolagenskih vlaken in prekomernem kopičenju maščobnega tkiva.

Kaj je celulit in zakaj nastane?

Celulit je maščobno tkivo, ki ga imamo praktično vsi, ženske in moški, in je povsem naraven pojav. Bolj izrazit, opazen in estetsko nadležen je pri ženskah; obdaja predele zadnjice, stegen, trebuha, kolen, nadlahti. Razlogi za nastanek celulita se skrivajo v podkožju, razporeditvi kolagenskih vlaken in prekomernem kopičenju maščobnega tkiva, ki ga sestavljajo maščobe, voda in odpadne snovi.

Vzroki na nastanek celulita:

  • Slabe prehranske navade (nezdrava, neuravnotežena in neredna prehrana).
  • Upočasnjena in motena presnova ter NEREDNO ODVAJANJE BLATA (slaba črevesna peristaltika, zaprtost).
  • HORMONSKO NERAVNOVESJE (vpliv estrogena na kopičenje maščobnih celic - tkiva v podkožju - ter posledično slabše odvajanje odpadnih snovi, ki se zadržujejo v telesu).
  • UPOČASNJEN LIMFNI SISTEM, ki predstavlja upočasnjen metabolizem – presnovo. Metabolizem je izjemno pomemben, saj je njegov končni produkt energija, brez katere človek ne more opravljati psihofizičnih aktivnosti. HRANA + PRESNOVA = ENERGIJA !!!
  • STRES.
  • Nezadostno gibanje, slaba telesna aktivnost.

Celulit je torej zelo povezan z limfnim sistemom in se ga je potrebno lotiti celostno. Kako pomembno je delovanje limfe za življenje nasploh, ne le v zvezi s celulitom?

Upočasnjen limfni sistem upočasnjuje tudi metabolizem (razgradnjo hranilnih snovi v našem telesu) in izločanje odpadnih snovi iz telesa, ki tako zastajajo v podkožnem tkivu. Če ni pretoka limfnega sistema, ni zadostnega dotoka kisika in hranilnih snovi, odpadne snovi – strupi in maščoba pa se kopičijo v podkožju in zaradi prevelike gostote onemogočajo ponovno absorpcijo maščob v kri. Vezivno tkivo postaja vse manj elastično, okrog maščobnih celic pa se oblikujejo otrdeli vozli kolagena, ki še dodatno pritiskajo na zgornje plasti kože. Zunanji videz kože postaja močno spremenjen, nastaja tako imenovani pomarančni relief.

Potrebno se je zavedati, da za pretočnost našega kardiovaskularnega sistema skrbi SRCE, za LIMFNI SISTEM pa moramo skrbeti SAMI. To pa pomeni, da LIMFNA TERAPIJA postane del našega zdravega življenjskega sloga.
LIMFNA TERAPIJA skrbi za zdrav limfni sistem in vodi v odstranjevanje odpadnih snovi – torej v čiščenje telesa, odstranjevanje limf, nasičenih z limfociti, makromolekulami. Fizično pomaga izločati toksine iz telesa, izločanje odpadnih snovi pa pomeni večjo prehodnost hranilnih snovi, saj limfna terapija ustvarja večjo medcelično prehodnost. To pa pomeni ustvarjanje več energije, kar ugodno vpliva na zdrav imunski sistem, metabolizem, živčni sistem. Limfna terapija je izjemnega pomeni tudi pri revmatičnih težavah, zmanjšanju oteklin nog in rok zaradi zastajanja vode v telesu, limfnih edemih – zatrdlinah zaradi pretirane športne aktivnosti, bolečih mišicah, splošni utrujenosti, po operativnih posegih zaradi hitrejšega celjenja (predolgo zastajanje tekočine v tkivu moti oskrbo – transport s kisikom in s tem celjenje).

Telesna aktivnost je vsekakor koristna, vendar bodimo POZORNI in NE PRETIRAVAJMO, saj lahko pride do nastanka limfnega edema in strjevanja mišičnega tkiva, kar zmanjša mišični tonus in motorično sposobnost ter povzroča vnetje, bakterijsko okužbo.

ROČNA limfna drenaža prinaša vse naštete koristi, zadovoljstvo, ZDRAVJE. Zato je pomembno, da jo izvaja terapevt, ki dobro pozna anatomijo in fiziologijo človeka in delo opravlja predano, s pravim občutkom in ljubeznijo.


Je celulit gensko pogojen ali ga 'pridelamo' same (z nepravilnim prehranjevanjem, premalo zaužite vode, nezdravim življenjskim slogom …)?

Genska oz. dedna pogojenost je samo izgovor in tolažba za to estetsko nadlogo. Najmočnejše orožje proti celulitu je odločnost, da na prvo mesto umestimo ROČNO LIMFNO TERAPIJO ter urejene prehranske navade (raznoliko in zdravo uravnoteženo prehrano) ter zmerno telesno vadbo – aktivnost.

Poleg ROČNE LIMFNE TERAPIJE svetujemo tudi sodelovanje s terapevtom, saj bo celulit edino ob stalni terapevtovi podpori postal neopazen, predvsem pa bo vzpostavljena HARMONIJA, ki ustvarja in vzdržuje KVALITETO ŽIVLJENJA.


So nekatere ženske bolj dovzetne za celulit od drugih? Zakaj?

Zdaj vemo, kaj je celulit in kako se ga znebimo. Ali smo glede tega pripravljene kaj storiti zase ali ne? Odločitev je le naša!

CELULIT kot estetska nadloga na koži je pravzaprav ogledalo naše notranjosti. Naj namesto nadloge postane IZZIV, saj se z vodeno strokovno ROČNO LIMFNO TERAPIJO sanirajo in odpravljajo številne težave in neprijetnosti, ki vodijo v nastanek in pojav CELULITA!!!


Celulit ni povezan s prekomerno težo. Z njim se borijo tudi ženske z vitko postavo …

Celulit je kompleksen pojav, v katerega je vključenih več dejavnikov. Je pravzaprav simptom oz. posledica človekovega notranjega neravnovesja (življenjskega sloga) in se pojavlja ter je prisoten skoraj v vseh starostnih skupinah, ne glede na telesno težo (kot se tudi povišana količina sladkorja v krvi, ki je bila v preteklosti zaznana le pri ljudeh s prekomerno telesno težo, zdaj vse pogosteje pojavlja tudi pri vitkih ljudeh).


Pred leti so skušali v salonih celulit odpravljati z metodo kavitacije, za katero se je kasneje izkazalo, da ni le škodljiva, temveč celo zelo nevarna. Kako se torej varno lotiti nezaželene 'pomarančne' kože?

Prav vsaka ženska ima priložnost, da ob podpori limfnega terapevta popelje svoje telo po poti NOTRANJE LEPOTE na povsem prijazen in naraven način.


HARMONIJA vsaki ženski ponuja varen, resnično prijazen in, kar je napomembneje, naraven način, da v vaša življenja s svojimi blagodejnimi učinki preizkušenih naravnih proizvodov vstopi narava ter ustvari HARMONIJO telesa in duha.

Vabimo vas, da nas za dodatne nasvete in napotke kontaktirate na telefonsko številko 041 917 033 ali e-naslov info@harmonijatelesa.si.

Bodite v stiku z nami